Followers

Monday, November 1, 2010

Oreo Cheese Cake

Weekend br nie saje mengedik baking oreo cheese cake...1st trial...uhuuhuh....tp tue la...suppose kena bakar secara steam bake...tp aku ngak ada bekas yg besar skit utk taruk air...uhuhuuh..jdknyer aku letak je loyang adunan kat atas loyang berisi air...

Exceli aku idak la penggemar tegar cheese cake...tp ari tue sejak tgk moklong 2x baking cheese cake nie..terus rase cam sentap je...muahahha....dang2 tue rase meluap2 nk try msk...mmg tk pernah buat pon b4 nie....

Tapi tue la...based kek nie agak kering sedikit..maybe sbb aku tk penuhi spec utk bakar secara steam bake...tp tk pe la..kalau tk mencoba, tk tau kan mcm mana gayanyer...aku cilop resepi dr kak umi kuantan..meacih ye kak umi...nt next time, ina try lg smpi success...kita mohon izin ye kak umi utk paste resepi kat sini lak...

OREO CHEESECAKE - RESEPI II
Sumber: Citarasawan (Kak Wan)

Bahan Dasar:- (akak guna loyang bulat 8 inci)
  • 300gm biskut oreo (3pek biskut oreo x 137gram)- di buang krimnya
  • 75gm mentega cair
Bahan Filing:-
  • 500 gm keju krim (Philladelphia)
  • 110 gm gula kaster
  • 1/2 tbsp esen vanila
  • 2 biji telur
  • 150ml whipping krim
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 20 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya
#Acuan springform 4.5" @ 4 biji (Menghasilkan 4 biji mini cheese cake)
atau acuan 8" menghasilkan satu biji.

Cara-cara:-
  1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
  2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  4. Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
  5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka. (aku susun biskut oreo keliling kek)

2 comments:

Ina said...

akhirnya... projek oreo cheese cake bjalan jugak... hehehe...

KOALAJEPONG said...

2 arr...terliur tgk mu wat arr ari tue...muahaha

Related Posts with Thumbnails