Masakan nie kdg2 nama je lain..tp cara msk cam lbh kurang je...utk berbuka pose ari ke8, aku masak ikan kembung 3 rasa alai thai...psl aku dah jemu mkn ayam...bdn pon dah sruper ayam pekan tnjg malim dah...hahahha...
Exceli my hubby request suh msk ikan siakap merah utk 3 rasa ala thai nie..tp mcm mana la aku g msk sweet sour..so ari ke8 br leh msk..itupon dia mkn skit je...cian plak..kena pantang mkn ikan psl my hubby kena gout..dah kurang skit nikmat mkn...
Tapi serius cakap..masak 3 rasa ala thai nie mmg cpt je siapnyer..psl sos thai tue tk perlu nk tgg smpi garing dan pecah minyak...
Ikan Kembung 3 Rasa Ala Thai
Bahan2:
1 ekor ikan kembung - digoreng terlebih dahulu
2cm halia - dihiris memanjang
2 biji bawang putih - diketuk
1 biji cili merah - dipotong serong
4 biji cili api - dibelah 2
1 mangkuk kecil sos thai cap ayam jantan (yg ada biji byk2...sos nie mmg dr thailand)
1 sudu besar sos thai kimball
Sedikit garam
Sedikit ajinamoto
Air secukupnya
Cara2 masak:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia.
2. Apabila naik bau, masukkan sos thai cap ayam jantan, sos thai kimball dan air secukupnya.
3. Kemudian masukkan garam, ajinamoto, cili api dan cili merah.
4. Masukkan ikan kembung dan gaul rata.
Exceli my hubby request suh msk ikan siakap merah utk 3 rasa ala thai nie..tp mcm mana la aku g msk sweet sour..so ari ke8 br leh msk..itupon dia mkn skit je...cian plak..kena pantang mkn ikan psl my hubby kena gout..dah kurang skit nikmat mkn...
Tapi serius cakap..masak 3 rasa ala thai nie mmg cpt je siapnyer..psl sos thai tue tk perlu nk tgg smpi garing dan pecah minyak...
Ikan Kembung 3 Rasa Ala Thai
Bahan2:
1 ekor ikan kembung - digoreng terlebih dahulu
2cm halia - dihiris memanjang
2 biji bawang putih - diketuk
1 biji cili merah - dipotong serong
4 biji cili api - dibelah 2
1 mangkuk kecil sos thai cap ayam jantan (yg ada biji byk2...sos nie mmg dr thailand)
1 sudu besar sos thai kimball
Sedikit garam
Sedikit ajinamoto
Air secukupnya
Cara2 masak:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia.
2. Apabila naik bau, masukkan sos thai cap ayam jantan, sos thai kimball dan air secukupnya.
3. Kemudian masukkan garam, ajinamoto, cili api dan cili merah.
4. Masukkan ikan kembung dan gaul rata.
No comments:
Post a Comment