Followers

Thursday, August 19, 2010

Ikan Siakap Merah Masam Manis

Menu utk ari ke2 berpuasa lagi..aku masak ikan siakap merah masam manis...kalau ikutkan hubby request suh masak 3 rase ala thai..tp aku lak bengong mcm mana ntah...slh plak..mtk ampun yer laling...

Ikan Siakap Merah Masam Manis

Bahan2:
2 keping ikan siakap merah - digoreng terlebih dahulu (gaul serbuk kunyit dgn garam)
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 biji cili merah - dipotong panjang
1 biji buah tomato - dipotong dadu
5 biji cli api - dipotong bulat
1/4 biji lada benggala warna kuning - dipotong panjang
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
3 sudu besar cili boh
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu besar sos ikan nampla
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit ajinamoto

Cara2 masak :
1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih.
2. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga garing dan naik bau.
3. Masukkan cili boh, garam dan ajinamoto. Tumis sehingga garing.
4. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan nampla.
5. Gaul rata dan masukkan air asam jawa dan air secukupnya.
6. Masukkan buah tomato, cili merah, cili api dan lada benggala.
7. Tuangkan kuah di atas ikan siakap merah yg telah digoreng.


No comments:

Related Posts with Thumbnails