Resepi nie aku blaja dr mak mertua...kebanyakan masakan sambal mak mertua letak santan skit..kecuali kalau sambal ikan tk taruk la...aku msk time sahur ari ke12...kalau nk taruk belacan pon boleh...tp aku tk letak...
Sambal Telur Pecah
Bahan2 tumbuk:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Bahan2:
2 biji telur
3 sudu besar cili mesin
2 sudu santan pekat
Air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit ajinamoto
1 mangkuk kecil air
Cara2 masak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan cili mesin dan tumis sehingga garing.
3. Apabila cili mesin garing, masukkan santan pekat. Biarkan sebati sekejap.
4. Masukkan garam dan ajinamoto.
5. Kemudian masukkan air asam jawa dan air.
6. Pecah telur sebiji demi sebiji (jarak2kan).
7. Masak sehingga telur masak.
Sambal Telur Pecah
Bahan2 tumbuk:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Bahan2:
2 biji telur
3 sudu besar cili mesin
2 sudu santan pekat
Air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit ajinamoto
1 mangkuk kecil air
Cara2 masak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan cili mesin dan tumis sehingga garing.
3. Apabila cili mesin garing, masukkan santan pekat. Biarkan sebati sekejap.
4. Masukkan garam dan ajinamoto.
5. Kemudian masukkan air asam jawa dan air.
6. Pecah telur sebiji demi sebiji (jarak2kan).
7. Masak sehingga telur masak.
No comments:
Post a Comment