Uhuuhuhu..sambal petai udang versi padang nie pon dingap pd ari ke11 berpose...mmg giler melantak...baba kata tk leh mkn udang tp dia belasah gak barang 2-3 ekor...hahahha
Sambal Petai Idang (Versi Padang)
Bahan2 tumbuk:
5 biji cili merah (better lebihkan lg cili merah)
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1cm belacan
Bahan2 :
8 ekor udang - digoreng 1/2 masak
6 papan petai - dipotong 2
1/2 keping asam keping
Sedikit garam
Sedikit ajinamoto
Sedikit air
Cara2 masak :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sebentar.
3. Masukkan garam, ajinamoto dan asam keping.
4. Kemudian masukkan petai dan gaul hingga rata.
5. Last skali baru masukkan udang.
6. Gaul sebentar dan siap untuk dihidang.
Sambal Petai Idang (Versi Padang)
Bahan2 tumbuk:
5 biji cili merah (better lebihkan lg cili merah)
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1cm belacan
Bahan2 :
8 ekor udang - digoreng 1/2 masak
6 papan petai - dipotong 2
1/2 keping asam keping
Sedikit garam
Sedikit ajinamoto
Sedikit air
Cara2 masak :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sebentar.
3. Masukkan garam, ajinamoto dan asam keping.
4. Kemudian masukkan petai dan gaul hingga rata.
5. Last skali baru masukkan udang.
6. Gaul sebentar dan siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment