Followers

Friday, January 2, 2009

Jom Makan Piza

Masa cuti awal muharram baru nie, aku test masak piza guna tupperchef fryer (produk tupperware)...mmg best la...skali buat, terus jadi piza tue...sronok2...smpikan aku masak piza 3 ari berturut2...kah2...itu pon atas permintaan baba...tp tue la..baba tk nk ngaku kata piza yg aku buat sodap...smpi 3 ari turut nk mkn piza....

Kat sini aku nk share la dgn korang mcm mana nk masak piza nie...but the most important skali ialah, kena la ada set piza seperti gambo di bawah...kalu tk, mcm mana nk masak piza dgn mudah kan...boleh jgk kalau nk masak dgn oven...tp tk sure la hasilnyer mcm mana kan...Utk pengetahuan korang, rege retail utk 1 set piza nie dlm rm350...tp kalau korang register as ahli, leh beli dgn rege rm280....jauh bebeno rege nyer...so ape lg, meh la join kutu kit piza...total rege kutu kit piza rm340 (include kit piza rm280 + rm60 for the registration as a dealer)...jdk nyer bulan2 just byr rm68 utk 5 bulan...turn mengikut sape yg bg confirmation dulu k...Pape pon, aku nk la share ngam korang mcm mana nk masak piza nie...saje nk bg korang membara skit nk masak piza...hihihi....mula2 masukkan 1 bekas square round tepung gandum/tepung protein tinggi...aku taruk tepung gandum biasa je...then masukkan 1 pek yis roti mauripan (pek 11 gram)...then bubuh garam + gula skit..kdian gaul2 kasik rata...Then bubuh air masak sebyk 200ml.Gaul sehingga menjadi doh. Aku gaul doh nie dlm bekas season serve...Biasa la kan...tiap kali buat keje, ada la yg dtg nk interprame..sape lg kalau bkn anakku, irfan....Yg nie lak muka tk puas hati sbb tk leh nk nyibuk masa aku buat piza.Setelah uli menjadi 1 doh, bahagikan adunan kpd 3 bahagian...pas tue leh tutup doh tue dlm 20minit..nk kasik doh tue mengembang dgn jayanyer....heheheheSelepas 20min, boleh la canai doh tue..sebelum tue sapu skit minyak dlm fryer smpi rata...kdian panaskan kuali dgn api yg kecil...guna dapur gas je ok...lps dah panas, bubuh doh yg telah dicanai ke dlm kuali...
Lps tue taruk sos prego...sapu pada permukaan doh hingga rata...korang leh pilih nk pakai sos perisa ape...aku guna yg tradisional je
Pas tue taruk isi ayam + sosej yg telah ditumis terlebih dahulu...tabur yer bhn2 tersebut..
Then bubuh cendawan butang yg telah di slice2 nipis....cendawan butang tue aku beli yg tin nyer...biasanyer aku basuh2 skit b4 nk potong
Then aku taruk nenas yg telah dipotong dadu...nenas pon aku beli yg dlm tin...bhgn malas nk kupas kan...lps tue aku taruk lada benggala yg telah dipotong dadu atau pnjg...ikut la nk taruk lada benggala color ape pon...merah ada..ijo ada....yg paling penting skali...taburkan cheese mozzarela k....nk kena bubuh cheese mozzarela jgk, kalau idak nt tk cair...last skali taburkan serbuk oregano...yg nie yg buat ada rase piza...boleh jgk bubuh serbuk cili bg yg suka pedas.Taaraaa...ini la dia piza yg telah masak...so ape lg, leh la soru piza..yum2..yumi...

4 comments:

H.E.H said...

Wah..macam sedap jer...
Rajin betul update blog...
Setengah jam sekali ke?
Hee...Hee...Hee...

KOALAJEPONG said...

hahhaha....leh la mtk wife buatkan..senang je tue...cpt n mudah...tue ayat perli tue...huuhuh..tk de la...ari nie kebetulan mc...tue yg byk leh update...kalau ari keje, tk leh la...biasa update blog pon during non opis hour..nt bos bising...kui2

Faradilawati said...

perghhh... mengancam dia nya pizza
minggu nie kite x de le.. g camping
kalo x leh layan pizza hehehe

KOALAJEPONG said...

ooo ya ka? tk pe2...nt next time kite akan buat lg parti tuperware...dont wori...heheheh

Related Posts with Thumbnails