Followers

Wednesday, June 30, 2010

Keputusan Yg Sukar

Sowi la yer semua....ada member aku ckp dia conpuse bila baca n3 aku b4 nie...kejadian dah lama berlalu tapi br cite...hehehhe....psl b4 nie aku mmg tk de mood n tk leh nk ngadap pc lama2...cpt lenguh bdn...lg 1 dkt luka operation tue membuatkan aku tk leh nk duk lama...nk meniarap tk berani lg....

Pape pon, ari nie aku still nk continue psl cite yg dah lps....muahahah...hrp2nyer korang tk jemu la yer baca selain senang utk aku ingat utk akan dtg...



N3 yg lps aku ada bg tau psl appointment ngam doktor pakar pd 18/5 (selasa) kan....so pd ari tue, aku ambk el psl tkt lmbt settle...suppose appointment kul 9am...after breakfast ngam hubby, dlm kul 8.30am kami g spital slim river...smpi2 dkt kul 9am...yg lawak tue, slh msk blk...kami g register dkt bhgn pakar utk org biasa...muahahah

Pastu bila dah jupe bilik pakar O & G, kena register dulu...buat checkup cam biasa...timbang berat, test air kencing etc...lps tue br leh jupe doktor...cam biasa la...punyer lama kena tgg...uhuhuuhu....

Bila nama dah kena panggil, aku msk la srg2..psl doktor tk kasik hubby msk...tp mtk maaf la..aku dah lupa apa nama doktor nie...doktor pon scan la...dia estimate berat bb dlm 3kg...tp dia tk bape yakin psl tgk perut aku yg bosar n ukuran rahim yg tinggi....doktor pon nk minta doktor pakar, Dr. Zarina scan blk aku....

Lps Dr. Zarina scan aku, dia ckp dia dpt berat bb dlm 4kg...arrgghh tidak...aku cam terkejut...dia cuba nk cnfrm bb beso atau kecik dgn pegang perut aku...malangnyer dia tk dpt nk bg jawapan psl perut aku tebal sgt..lomak byk sgt gamaknyer...uuhuhuhu...jauh giler lari...1kg tue...

Then Dr. Zarina suh aku decide sama ada nk bersalin normal atau operation...psl dia ckp scan pon tk bape tepat..maybe bb yg keluar nt +-500gram lg...so berat bb bakal 3.5-4.5kg....masa tue aku cam blurr...aku mtk doktor explain blk risiko2 yg bakal aku hadapi...masa nie doktor panggil hubby skali msk utk dgr explanation...

Doktor ckp incase aku pilih bersalin normal..katakan berat bb dlm 4.5kg...tetiba masa nk keluar, tulang bahu bb tersangkut...so aku tk leh berpatah blk utk operation...nk tk nk doktor kena push jgk bb keluar dlm masa 5min..kalau tk, bb akan lemas n mati....so doktor akan patahkan tulang bahu bb...arrgghh...masa tue aku btl2 dlm dilema..selain drpd tue, doktor akan tolak kaki ibu ke atas supaya jalan akan terbukak lbh luas...so bayangkan masa tue aku pon akan teruk sakit n bb juga kesian...Kalau aku pilih utk operation, sekurang2nyer aku je yg nk menanggung sakit...

Aku ada jgk tanyer pendapat dr zarina...yg mana 1 pilihan yg terbaik...dia ckp dia suh aku wat keputusan sendiri....tp aku tau...doktor ckp mcm tue sbb diaorg tk nk dipersalahkan kalau incase nt pape happen kan...

Then doktor suh aku decide ari tue jgk sama ada nk bersalin normal atau operation...kalau normal pon, aku still kena induce base on due date bersalin iaitu 22/5...kes nyer sbb 1 bln yg lps aku ada bleeding...doktor ckp kalau aku decide nk operation, esok nyer aku kena admit dah...so ari kamis 20/5, doktor dah bleh buat operation..kalau pilih bersalin normal, aku kena admit ari jumaat then kene induce la...pastue 22/5 kena jgk bersalin...

Aku mmg buntu...bila tanyer pendapat hubby..dia suh aku decide sendiri psl aku yg nk rase sakit semua...tp dr kata2 dia, aku tau dia lg prefer operation...at least aku n bb tk teruk sakit nt...exceli dlm ati aku pon terdetik mcm tue...

Aku pon menelefon kwn baik aku...gee n moklong utk tanyer pendapat...depe seme ckp suh pilih operation...at least risiko dia rendah...tue la long...dulu mu jgk yg gatei nk operation..skarang sdh terbalik...uhuuhuuh....aku tanyer jgk pendapat mok aku n MIL...depe semua suh pilih yg mana yg terbaik....

So masa tue aku decide utk bersalin operation...walaupon dlm hati sebenonyer berdebar2...jdkyer ptg tue aku kena call doktor yg on call on that day utk bg tau yg aku nk pilih operation....

Tgh ari tue aku tk jd nk blk rehat kat umah...terus aku msk opis utk ambk brg pape yg patut n tinggalkan wasiat keje utk my bos..heheheh....dlm hati masih berdebar2...mcm mana la nt nasib aku....

5 comments:

irma said...

memang lah nak buat keputusan camnilah yg kadang2 leh wat buntu kan...tp kita sbgai ibu mesti nak yg terbaik & selamat kan..kita je yg menaanggung sakit xper..tp kalo baby..huhu x sanggup kan

moklong said...

hehehe...maaf ler mc na...aku x tau segala pmintaan aku akn ttunai ke mu...

KOALAJEPONG said...

moklong : wei long....mu jgn la wase berslh lok...aku tk dok niat pon nk slhkan mu...uuhuhuh...saje selit lawak je skit...mmg dah takdir namanyer aku kena banak operate
ima : 2 la kater...pengorbanan seorg ibu...sbb tue kena hargai mok kita

moklong said...

erkkk...sket pun x rs bsalah....at least lps ni aku xkn gatal2 lg nk mntk operate klu ditakdirkn ngandung lg skali ngn mc gee plk...hehehe...

KOALAJEPONG said...

muahahah....yo la tue long..aku lok wase serik dos...kalu dok merasa sendiri dok tau lagu mana..sendiri crk padah

Related Posts with Thumbnails