Followers

Thursday, March 24, 2011

Chocolate Chip Cookies

Hi semua....aku nie cam sabut...sekejap timbul..sekejap tenggelam...aku ingatkan tk de yg peduli psl blog aku...masih ada yg bertanya napa dah lama tk update...uhuhuuh..meacih all...aku ingatkan nk stop dah berblog nie...tp rasa cam syg plak...uhuhuuh...

Ari tue lg dah ada mood nk update...tp notebook aku kena sparm...gara2 aku jgk yg gatei main tekan je..tk baca dulu pop up msg yg kuar...natijah nyer..pape produk pakcik google, aku tk leh msk...opismate try jgk nk slamatkan...tp tk menjadik jgk....akhirnyer kena jgk format..br ok...tq ye en. hubby...tlg formatkan notebook...hhehehe...

Tp tue la...byk benda yg dah terlps yg aku nk update kat sini...tp nt aku nk post jgk beberapa resepi..utk rujukan aku utk akan dtg...then nt aku cite secara ringkas apa yg dah berlaku sekitar beberapa bln nie...hahaha...psssttt...ada ke org kisah...tp lantak la...cuma berblog nie...ada jgk benda yg kita kena tapis...mmg la hak masing2...tp kena jaga jgk hati blogger2 lain..jgn smpi ada yg terguris atau terhiris ngam kata2 kita kan...

Mlm td saje bergedik nk baking chips more....dah lama aku beli bhn2 nyer...tp asal nk buat...mesti ada hal ke..tgh malas ke...tk de mood ke...exceli dah sukat bhn2 mlm kelmarin..tp tue la..tgh2 prepare bhn2....iyad plak terjaga nk susu...bila dah tepuk2 dia, ngam aku2 la skali belayar sama...so mlm td lak sambung...masak2 pon leh ada next chapter...hahahah...

Resepi nie aku ambk dr umah cik mat gebu...cik mat nyer mmg meletop la...mmg fofular la dia..tk padan ngam lelaki..tp hebat memasak..sgt2 la jeles....cik mat...mtk izin ye nk copy & paste...resepi asal dr rima...tp kan cik mat....ada jgk yg aku derhakakan skit bhn2 tue...mtk ampun ye...

Chocolate Chip Cookies
Sumber : Rima & Cik mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :
250 gram mentega tanpa garam (boleh guna mentega biasa)
75 gram gula halus
90 gram gula perang (mat guna gula perang semua) -> aku pon guna gula perang
3 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
1 camca teh minyak kopi (mat guna mocca oil) -> aku guna esen kopi..belasah mana yg ada
120 gram cip coklat
100 gram kacang gajus, panggang dan cincang kasar -> aku ganti ngam 80gram kacang hazelnut
60 gram badam, panggang dan cincang kasar -> aku guna 80gram badam
(aku panggang skali je badam + hazelnut...lbh kurang dlm 10min)
3/4 cawan kelapa kering
350 gram tepung gandum*
15 gram serbuk koko*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan ayak)
1 camca teh garam (kalau guna mentega biasa, tak payah letak)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dengan gula dan garam hingga sebati, masukkan esen vanilla dan kopi@mocca oil (aku guna esen kopi). Masukkan kuning telur satu persatu sambil diputar hingga berkrim.
  2. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, akhir sekali masukkan cip coklat, kacang gajus cincang (aku ganti ngam kacang hazelnut), badam cincang dan kelapa kering tadi. Gaul rata.
  3. Bulat2 dan leperkan sedikit adunan tadi, atau sudu kan atas dulang pembakar, jarakkan sedikt antara satu sama lain. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 15 - 20 minit bergantung pada oven masing2 (oven aku bakar selama 20min).
  4. Bila masak biar sekejap atas dulang pembakar, kemudian boleh alihkan atas jaringan dan biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..


4 comments:

moklong said...

xde ke utk aku brg seketui dua pun jadik ler...:)

KOALAJEPONG said...

hahhaha...tk dok doh weh...abuk pon licin..nt la aku wi ke mu

mek comel said...

aritu ingatkan blog ni tenggelam doh,karam..rupanya timbul semula doh..hehehehehe,sonok i tgk blog u dah belayor semula.... i windu ayam msk merah u la

KOALAJEPONG said...

kah2...ada byk benda weh nk buh dlm blog...tgk la tahap kerajinan paras bape yer...hahha...rindu ke ayam msk merah? ape lg...jom terjah tm

Related Posts with Thumbnails