Followers

Monday, April 4, 2011

Chilled Blueberry Cheese Cake

Jumaat lps, opis aku ada buat potluck...so masing2 leh la bwk pape utk dimkn bersama2...so aku decide nk try buat chilled blueberry cheese cake...b4 nie ada buat cheese cake versi bakar..tp tk bape nk menjadi sgt...cam rentung sbb tk bakar double boil...hahhaha...nk kena crk loyang bosar nie wat alas...adeh2...

Resepi cam biasa aku cilok dr umah mat gebu...i like...muahahha...tq ye mat...mtk izin c&p ye mat...mmg sonok btl try resepi dr umah mat...mat nyer versi chilled mango cheese cake...aku nyer tk dak mango..so kasik tkr blueberry...lanie kan musim doyan...try buh filling doyan plak..hahahha...sanggup ke nk mkn? pusing2 kepala....

Chilled Blueberry Cheese Cake
Sumber : Buku "Favourite Cupcakes and Cheesecakes" & Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram biskut marie (aku guna cap ping pong)
100 gram mentega, dicairkan
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
2 biji buah mangga masak ranum, 1 dikisar isinya, 1 lagi didadu (aku ganti ngam 2 sudu besar blueberry filling)
1 1/2 camca besar gelatin halal (mat guna jenama "NUR")
125 ml air suam
200 ml whipping cream, disejukkan (1 kotak kecil)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Biskut marie dihancurkan (mat guna food processor), kemudian masukkan mentega cair sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang boleh dikepal. Masukkan dalam tin springform berukuran 8 inci (20 cm) dan tekan padat2. Sejukkan dalam freezer.
  2. Putar cream cheese dengan gula halus hingga berkrim, masukkan puree mangga tadi (aku ganti blueberry), putar rata. Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang, kemudian masukkan ke dalam bancuhan keju tadi. Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
  3. Gelatin halal di bancuh bersama air suam, kacau hingga larut dan kelihatan jernih. Tuang ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata. Tuang dalam tin yang disejukkan dalam freezer tadi, ratakan.
  4. Simpan semula tapi kali ni dalam peti sejuk selama 3 - 4 jam atau hingga keras. Keluarkan dari tin, hias atasnya dengan baki buah mangga (aku ganti blueberry) dan hidangkan..
CATATAN MAT GEBU :- Masa nak keluar kan kek dari tin, mat basahkan tuala dapur dengan air suam dan pekap keliling tin cake tadi sehinga kelihatan kek sedikit longgar dari tin. Kemudian bila nak potong, mat layur pisau atas api sekejap. Selamat mencuba untuk semua..

Pssttt...aku mmg praktik tips dr mat..mmg menjadik...tq ye mat...

2 comments:

mek comel said...

mmg terliur sgt ..kalu dpt rasa secubit pun jadi la

KOALAJEPONG said...

hahhaha...doh guana gamok...mek comel sila la mari umoh ambe ye

Related Posts with Thumbnails