Followers

Tuesday, April 26, 2011

Red Velvet Cup Cake

Exceli dah lama aku tingin nk wat red velvet nie..asalnyer nk wat kek...tp bila godek peti ais, cream cheese tk ckp lak..so tkr ke cup cake...aku try n error masa selasa lps..punyer berzaman nk update kan..tue pon byk benda yg tk sempat letak kat sini...adeh2..angin kus2 asyik dtg je...

Resepi aku cedok dr joyofbaking dan juga kak hana...korang leh la intai2 kat situ ye...aku buat 2 adunan dr adunan asal...alhamdulillah....dr feedback yg ditrima dr kwn2, rasa ok...cuma aku tk bape puas hati tang kek yg melimpah ruah smpi ke tepi...aku mmg tk reti nk agak masa letak adunan...ada setgh tue letak separuh dah ok...or 3/4 ke...kwn2 yg ada tips, leh la share ye...

Red Velvet Cup Cake
Sumber : Joyofbaking & Kak Hana

Bahan2 :
250gram @ 2 1/2 cawan tepung kek
3 sudu besar serbuk koko van hauten
114gram @ 1/2 cawan mentega
300gram @ 1 1/2 cawan gula kastor
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada, ikut cara di bawah
1 1/2 sudu besar pewarna merah (pewarna merah tk ckp lak..letak takat ada je la)
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara2 :
1. Cara penyediaan buttermilk : Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15 minit sehingga susu jadi agak pekat (tapi aku nyer tk pekat pon..uhuhuhu).
2. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.
3.Ayak tepung kek dengan serbuk koko.
4. Pukul mentega selama 1-2 minit hingga lembut.
5. Masukkan gula dan pukul hingga ringan (lbh kurang 2-3 minit).
6. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
7. Kemudian masukkan esen vanila dan pukul hingga sebati.
8. Dalam bekas lain, satukan buttermilk dengan pewarna merah. Kacau hingga sebati.
9. Dengan kelajuan perlahan, masukkan tepung dan buttermilk secara berselang seli ke dalam adunan mentega sebanyak 3x (tepung,buttermilk, tepung, buttermilk, tepung).
10. Dalam bekas lain, satukan cuka dan soda bikarbonat hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balik hingga sebati.
11. Tuang adunan kek ke dalam kertas cawan. Bakar selama 25minit (bergantung kepada oven masing2).
12. Apabila cup cake masak, sejukkan dahulu. Kemudian boleh hias dengan cream cheese frosting.
13. Taburkan sedikit kek ke atas cream cheese frosting.

Cream Cheese Frosting

Bahan2 :
226gram cream cheese
1/2 sudu kecil esen vanila
60gram gula ising (diayak)
160ml whipping cream
1 sudu kecil susu segar

Cara2 :
1. Pukul cream cheese hingga kembang.
2. Masukkan gula ising. Pukul hingga lembut dan warna bertukar menjadi putih.
3. Kemudian masukkan susu segar dan esen vanila. Pukul hingga sebati.
4. Masukkan whipping cream dan pukul hingga frosting is thick enough.
5. Bleh deco atas cup cake dengan memasukkan cream cheese frosting ke dalam paper bag beserta saiz nozel yg sesuai.

10 comments:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

YUMMEH.. =)

KOALAJEPONG said...

leily : hbs doh mu...nt next time wat lg..muahaha

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

test lg...wat 1/2 je lona coz tepung kek dah ade baking powder pastu ade tambah lg baking powder so tak leh taruk sampai 3/4 cup ah...1/2 or 2/5 ok...

KOALAJEPONG said...

idah : 2 la...next time buh 1/2 je la..uhuhuhu

kakchik@ella said...

Redvelvet?? Oooo .. kt tmpt kc pun ada tau, dari kak nani. hihi

KOALAJEPONG said...

kakchik : waaa...best tue kak chik...ina pon br 1st time try...ekekek

Wattie said...

Assalamualaikum,
Selamat Hari Ibu. Bestnya dpt makan red velvet cake nihhh

KOALAJEPONG said...

wattie : slamat ari ibu jgk...tue la..dpt mkn ngam geng2 ibu lg best kan

Kasih Ibu said...

pernah buat sekali jer masa b'day abah...sedap kan....rasa2 cam nak buat lgi utk b'day sendiri nnt....he..he...

Mieza said...

inaaaa...lama tak dengar cerita..meh ambik award kat umah akak meh...

Related Posts with Thumbnails