Last week, sempena Hari Raya Haji, kami sekeluarga sambut kat kg halaman saya...kat kg. losong panglima perang, kuala terengganu....perrggghhh..panjang giler nama kampung...org dgr nama kampung pon dah rasa gerun...dulu2 ramai yg suka usik bila dgr nama kampung....nasib2...
Kami bawa skali cuja aka adik ipar balik ganu...lupa nk inform...my MIL & FIL tk de kat kg..diaorg g menunaikan haji...insya-allah selasa depan depe balik...jdknya alang2 kan...boleh la cuja round2 terengganu...nt saya story mory psl jalan2 kat terengganu...
Nama pon raya korban...jdknyer banyak la lembu2 yg jdk mangsa korban...nk wat mcm mana kan..dah smpi masa depe...redha je la jdk lauk pauk...belah terengganu mmg ramai yg wat korban..jdknya kat umah mak saya, mmg byk dapat daging korban...tulang ada gak la skit...dpt la jgk merasa mkn daging + tulang fresh...mekasih semua...kat tnjg malim, agak kesukaran nk dptkan yg fresh..time perayaan baru leh merasa...what to do...
Sebab tue kawan2 kat sini selalu berkata2...kat terengganu mesti meriah time raya haji...exceli ianya akan meriah kalau kita ada buat korban atau kenduri..mcm keluarga saya mmg tk de sgt buat, so tk de la raya sgt..jdk mcm biasa jgk...cuma meriah ngam daging je la...
Kebetulan pakcik saya ada bagi tulang skit...so mr. albob request utk masak sup...tp komen dia utk ari tue..katanyer kurang rempah...mtk ampun ye pak...
Sup Tulang
Resepi : koalajepong
Bahan2 :
1kg tulang - dipotong kecil2
5 biji bawang putih
2 biji bawang besar holland - dibelah 4
2 inci halia
1/2 sudu kecil lada hitam
5 biji cili api kampung
2 biji cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 ketul sup bunjut tulang adabi
2 ketul kiub ayam knorr
Sedikit garam
Sedikit ajinamoto
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
Air
Cara2 masak :
1. Tumbuk bawang merah, 3 biji bawang putih dan lada hitam. Ketuk baki bawang putih, cili api dan halia (bahan tumis).
2. Panaskan minyak dan masukkan buah pelaga, cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan tumis.
3. Apabila garing, masukkan air secukupnya.
4. Kemudian masukkan sup bunjut, garam, ajinamoto, kiub ayam, daging dan tulang.
5. Masak tulang dan daging sehingga empuk (psssttt...kalau ada pressure cooker lg best..kejap aje msknya...tgh berangan nie bila la leh dpt).
6. Masukkan bawang besar holland dan biarkan bawang layu.
7. Semasa hidang, boleh tabur daun sup + daun bawang.
Kami bawa skali cuja aka adik ipar balik ganu...lupa nk inform...my MIL & FIL tk de kat kg..diaorg g menunaikan haji...insya-allah selasa depan depe balik...jdknya alang2 kan...boleh la cuja round2 terengganu...nt saya story mory psl jalan2 kat terengganu...
Nama pon raya korban...jdknyer banyak la lembu2 yg jdk mangsa korban...nk wat mcm mana kan..dah smpi masa depe...redha je la jdk lauk pauk...belah terengganu mmg ramai yg wat korban..jdknya kat umah mak saya, mmg byk dapat daging korban...tulang ada gak la skit...dpt la jgk merasa mkn daging + tulang fresh...mekasih semua...kat tnjg malim, agak kesukaran nk dptkan yg fresh..time perayaan baru leh merasa...what to do...
Sebab tue kawan2 kat sini selalu berkata2...kat terengganu mesti meriah time raya haji...exceli ianya akan meriah kalau kita ada buat korban atau kenduri..mcm keluarga saya mmg tk de sgt buat, so tk de la raya sgt..jdk mcm biasa jgk...cuma meriah ngam daging je la...
Kebetulan pakcik saya ada bagi tulang skit...so mr. albob request utk masak sup...tp komen dia utk ari tue..katanyer kurang rempah...mtk ampun ye pak...
Sup Tulang
Resepi : koalajepong
Bahan2 :
1kg tulang - dipotong kecil2
300gm daging - dipotong kecil2
5 biji bawang merah5 biji bawang putih
2 biji bawang besar holland - dibelah 4
2 inci halia
1/2 sudu kecil lada hitam
5 biji cili api kampung
2 biji cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 ketul sup bunjut tulang adabi
2 ketul kiub ayam knorr
Sedikit garam
Sedikit ajinamoto
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
Air
Cara2 masak :
1. Tumbuk bawang merah, 3 biji bawang putih dan lada hitam. Ketuk baki bawang putih, cili api dan halia (bahan tumis).
2. Panaskan minyak dan masukkan buah pelaga, cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan tumis.
3. Apabila garing, masukkan air secukupnya.
4. Kemudian masukkan sup bunjut, garam, ajinamoto, kiub ayam, daging dan tulang.
5. Masak tulang dan daging sehingga empuk (psssttt...kalau ada pressure cooker lg best..kejap aje msknya...tgh berangan nie bila la leh dpt).
6. Masukkan bawang besar holland dan biarkan bawang layu.
7. Semasa hidang, boleh tabur daun sup + daun bawang.
2 comments:
sedap sokmo dia masak...
nok etep
@mekcumil : owos...sedak gane ngat...hbs laker doh...hahhaha
Post a Comment