Followers

Thursday, July 1, 2010

Perkembangan Muhammad Iyad

Exceli ari nie umo iyad dah 43ari...1ari je lg nk nk ckp umo 44ari...hehhehe...meh aku bercerita perihal iyad lak k...ibu dan anak ada cite masing2 sepanjang tempoh berpantang nie...

Ari tue lps bersalin, kami 2 beranak kena tahan di wad selama 3ari 2mlm...so bg aku, percutian yg amat memenatkan aku sepanjang duk spital...psl apa...sepanjang duk spital, waris tk leh teman n bermalam di spital...so bayang kan la mcm mana aku nk handle iyad yg suka menangis + aku sendiri yg masih sakit...

Mlm pertama duk spital, iyad dah start nagis...aku cuba bg susu bdn..tp dia tk puas psl susu aku skit je...bila dah nagis, nurse mai la ambk dia bg susu formula...tp guna sudu...dkt spital menjadi 1 kesalahan kalau guna botol susu dgn puting tue...katil aku lak berdpn dgn kaunter nurse duduk...so mmg ssh la kalau nk seledup botol...kirenyer mlm tue, 2-3 kali jgk la nurse mai ambk iyad....last2 terus duduk ngam nurse...


Esok nyer tue..bermula episod iyad duk menangis saje...bila bg susu bdn, minum la...tp still nangis...smpikan aku dah tk tau nk buat ape...aku lak tk leh nk duk lama2 atas kerusi...nt rase lenguh badan lak...nk mengiring bg susu pon luka operation masih terasa sakit...mcm biasa, nurse siap dtg tgk...even dgr suara org sembang atau bunyi tepon pon iyad melalak...smpikan iyad dpt nama pak hj drpd nurse...doktor pon mai ambk dia psl kuat sgt nagis....aku mmg tension giler la...



Smpikan masa petang tue masa hubby mai, iyad terus diam..nurse ckp suh suami la plak duk spital jaga bb...ibu leh blk..muahahah..lawak lak masa tue..leh terbayang mcm mana laki aku pakai bj spital warna pink tue....

Malam kedua lak iyad masih nagis...smpikan attendance pon mai tgk..dia ckp anak dia pon mcm tue jgk...suka nagis...aku ckp la tkt sawan nagis je psl anak 1st sawan nagis masa dlm pantang...dia suggest aku tido baring sambil bg susu dkt iyad...then aku ikut la nasihat dia...sakit dkt luka mmg terasa sgt2..tp aku tahan je demi iyad...start kul 9pm++, iyad dah senyap n tido smpi kul 1.30am kot tk silap...aku dah lega sgt2 masa tue...

Tetiba lps tue dia nagis sbb bunyi pintu dr blk cleaner ..adeh2...masa tue aku start serabut perut blk...psl iyad senyap kejap then nagis blk...smpikan 2-3x jgk nurse mai ambk...sepanjang iyad duk nagis tue...mcm2 aku duk pk..smpi tahap aku rase nk baling je iyad kat lantai...lg 1 aku rase nk je lari dr spital tue...tp tue la..aku tkt guard la pengsan tgk aku...nt kang dia kata hantu lak tgh kelek anak...tp seriusly aku tension sgt...bayang kan kul 3am aku leh anto sms ke hubby ckp iyad nagis tk berhenti...masa tue jgk la aku nagis...psl dah tk tau nk buat ape...dgn diri sendiri yg masih sakit....

Dkt nk subuh mcm tue..nurse dtg ambk iyad psl nagis tk bo berhenti jgk...then lps tue nurse mai anto blk...dia ckp iyad berak..pdhal b4 tue aku tgk idak la iyad berak...alang2 dah berak n tk bo tido, nurse terus mandikan iyad...subuh semlm pon iyad mandi dlm kul 5++am jgk..bb2 lain semua mandi dlm kul 7++am gt...anak aku nie special kes la...suka melalak sgt kan...bila dah mandi, terus senyap n tido ngam lena...

Aku pon tertido sama psl dah penat kan...smpikan doktor mai wat checkup kul 6.30am pon aku tk sedo...pg tue doktor nk bukak plaster pd luka jahitan...psl ari tue (sabtu), aku dah bleh blk..rase sronok bkn kepalang..tiap2 ari aku tanyer bila boleh blk..kurang2 kat umah, leh gilir ngam hubby + MIL jaga iyad....

Pg tue pon iyad masih sambung nagis...tp aku rase bersyukur sgt psl dpt nurse2 yg prihatin dgn keadaan aku...ada srg lg nurse siap mai jaga iyad..dia suh aku g mandi n breakfast dulu...dia jgk share cite dia...yg mana anak dia pon jenis sawan nagis...so dia phm la keadaan aku mcm mana...then aku masih lg bertanya kul bape aku leh blk...

Then dlm kul 10.30am mcm tue, nurse mai kata aku dah bleh blk n leh infrm suami...aku nyer kes special skit..aku dibenarkan blk kul 10.30am sbb depe kesian tgk aku ngam keletihan layan iyad...org lain kul 12.30 br leh blk...mekasih yer doktor + nurse...

Tp tue la..kul 12pm br baba, cu ja n kak ayu smpi...tp tk kisah la kan..janji aku leh blk..sronok sgt mcm br kuar dr penjara je aku rase...masa tue kak ayu seledup susu botol..yg lawak tue hubby aku duk tgk2 kalau nurse ada lalu..hbs la 2oz susu iyad minum...terus dah tk nagis...masa nk blk jupe la dgn nurse2...depe heran awat iyad tk nagis dah..depe tk tau kata kami seledup susu..heheheh

Bila blk umah, mmg bg susu formula..campur jgk dgn susu bdn yg tk seberapa...blk2 umah, mmg tk nagis sakan dah...br la kami tau iyad nagis bkn sbb sawan nagis tp tk ckp susu..uhuhuhu...

Dah nk msk 3 minggu aku berpantang di umah MIL dkt penang...b4 tue, berpantang kat umah sendiri dlm 3 minggu...lanie pon iyad suka sgt meradang...bising skit pon tk leh...skit2 waaa melalak...uhuuhuh....susu pon kuat minum..lanie pon aku campur susu bdn ngam susu formula...niat di hati mmg nk bg full breast feed...tp stakat nie masih tk tercapai lg...kena usaha gigih lg lps nie...

Meh tgk kenaikan berat iyad...
1. Lps lahir - 3.6kg
2. 10 ari - 3.85kg
3. 20 ari - 4.25kg
4. 33 ari - 4.6kg

Kalau ikutkan, kenaikan berat iyad naik secara konsisten je..lbh kurang 400gram la naik..ari nie dah 43 ari..tk tau la berat iyad dah bape kg..tgk muka + bdn pon makin debab...uhuhuuhu...hrpnyer iyad dpt membesar tanpa sebarang masalah..mudah2an...

Iyad dpt 2nd imunisasi pon di Klinik Sungai Udang...kenek tue kat area sini je..aku nyer FIL + MiL yg temankan..irfan pon ikut skali...masa tue 33 ari dah umo iyad...mujur la dia nagis kejap je masa kena cucuk tue...lps tue senyap la...alhamdulillah la tk de demam ape..nurse pon mmg dah ckp injection nie tk menyebabkan bb demam...

Jom tgk gambo iyad k...

~Day 1~
~Day 18~
~Day 26~
~Day 30~
~Day 32~
~Day 32~
~Day 32~
~Day 32~
~Day 33~
~Day 33~
~Day 35~
~Day 35~
~Day 36~

8 comments:

Deqna said...

fuh macam2 citer akak yer... kalau saya pun memang lah panik bila baby nangis tak henti2 kan..

tapi dah besar dah baby iyad yer...kejap jer...

KOALAJEPONG said...

deqna : tue la...mcm2 dugaan...pape pon, bila tgk bb membesar dpn mata, rase puas kan...a'ah...ari nie dah 43 ari...marissa pon beza 1 minggu je kan

moklong said...

semngt gaks ank buah aku yg sorang ni...hehehe klu ada ms nnt KAKAK dtg tgk iyad kat tanjong malim yerk...^_^

KOALAJEPONG said...

moklong : buweeek...kakak konon..autie la....uhuuhuhuhu

aqis090209 said...

iyad a.k.a abg bob junior

KOALAJEPONG said...

nani : btl tue nani..dua2 anak dia ikut bapak nyer

Erma said...

Ape rasionalnye hospital xallow botol susu??kuar spital pon pki botol gak.peraturan ni kat spital krjn je ke?

KOALAJEPONG said...

ma : a'ah ma..dkt spital krjn je...kat spital swasta lps je

Related Posts with Thumbnails