Followers

Wednesday, November 16, 2011

Daging Goreng Kunyit

Ari ni saya nk share masakan daging goreng kunyit...exceli masa blk cuti raya haji, boleh kata tiap2 ari mr. albob nk mkn lauk nie...adey...tk jemu2...saya pulak rasa nk pitam makan daging...daging dah la panas kan...

Tapi lauk nie kalau makan time panas2, mmg syok la...jom layan resepi lak...

Daging Goreng Kunyit
Resepi : Koalajepong

Bahan2:
400gm daging - dipotong kecil2
1 1/2 biji bawang besar holland - dimayang memanjang
1 biji cili merah - dipotong
4biji bawang putih - diketuk
2inci halia - dipotong memanjang
1/2 sudu kecil kicap seasoning (saya guna brand maggi)
1 sudu kecil kicap manis - (saya guna brand kipas udang)
1 sudu kecil air cuka
1 sudu besar sos tiram - (saya guna brand kimball)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Ajinamoto
2 mangkuk air
Minyak masak

Cara2 masak :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan halia hingga kuning keemasan.
2. Masukkan daging dan goreng sehingga air daging keluar.
3. Kemudian masukkan air, serbuk kunyit, sos tiram, kicap seasoning, kicap manis, air cuka, garam dan ajinamoto.
4. Gaul rata. Biarkan sehingga kuah agak kering dan daging empuk.
5. Kemudian masukkan bawang besar holland dan cili merah.
6. Gaul rata dan siap untuk dihidang.

Ada jugak request dari kawan2 supaya tunjukkan gambar bahan2 yg saya selalu gunakan dalam masakan. Nt ye..tunggu saya buat sesi photoshoot dulu...hehehhe...tp masakan saya hanya biasa2 saja. Banyak yg saya pelajari daripada blogger2...thanks all...

2 comments:

cik cek said...

Menu simple dan sedap ni...

KOALAJEPONG said...

@cik cek : mekasih cik cek...nt try la masak :)

Related Posts with Thumbnails