Untuk makan tgh ari sabtu baru nie, aku masak ikan bawal masak 3 rasa ala thai, baby sawi goreng, tofu telur bersos lada hitam dan sup sayur...giler melantak kan...adeh2...tetiba lak tingin nk mkn tofu telur...b4 nie tk tau nk beli kat mana..ruper2 nyer ada je jual kat pasar TM...sbb tk leh imagine mcm mana rupa tofu telur b4 dimsk...haru2...
Aku dah lama intai resepi tofu telur kat umah kak umi...mmg dah lama berkenan...ina mtk izin ye kak utk c&p kat sini...aku ada jgk derhaka resepi skit..guna apa yg ada..jgn mare arr kak umi..hehehee
Tofu Telur Bersos Lada Hitam
Sumber : Kak Umi Kuantan
Bahan2 :
1 bungkus tofu telur - dipotong 1 inci tebal
1 biji ubi kentang - dipotong 8
1/2 biji bawang besar - dipotong dadu
3 biji bawang putih - dicincang halus
1/2 biji lada benggala warna merah - dipotong kasar
4 biji cili api - diketuk
1 biji cili hijau - dipotong bulat
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil sos tiram
Sedikit daun sup - dipotong halus
Sedikit air
Garam dan ajinamoto secukup rasa
Minyak untuk memasak
Cara2 masak :
1. Panaskan minyak dalam kuali biasa untuk menggoreng tofu telur dan ubi kentang secara berasingan. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili api.
3. Kemudian masukkan kesemua jenis sos, kicap seasoning dan air yg secukupnya. Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa.
4. Masukkan cili hijau dan lada benggala. Gaul sekejap.
5. Kemudian masukkan tofu telur dan ubi kentang. Gaul rata dan tutup api.
6. Hidangkan dengan menabur sedikit daun sup.
Aku dah lama intai resepi tofu telur kat umah kak umi...mmg dah lama berkenan...ina mtk izin ye kak utk c&p kat sini...aku ada jgk derhaka resepi skit..guna apa yg ada..jgn mare arr kak umi..hehehee
Tofu Telur Bersos Lada Hitam
Sumber : Kak Umi Kuantan
Bahan2 :
1 bungkus tofu telur - dipotong 1 inci tebal
1 biji ubi kentang - dipotong 8
1/2 biji bawang besar - dipotong dadu
3 biji bawang putih - dicincang halus
1/2 biji lada benggala warna merah - dipotong kasar
4 biji cili api - diketuk
1 biji cili hijau - dipotong bulat
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil sos lada hitam (time tonggeng botol sos, tk mau keluar sgt plak sosnyer...geram2)
1/2 sudu kecil kicap seasoning (brand maggi)Sedikit daun sup - dipotong halus
Sedikit air
Garam dan ajinamoto secukup rasa
Minyak untuk memasak
Cara2 masak :
1. Panaskan minyak dalam kuali biasa untuk menggoreng tofu telur dan ubi kentang secara berasingan. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili api.
3. Kemudian masukkan kesemua jenis sos, kicap seasoning dan air yg secukupnya. Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa.
4. Masukkan cili hijau dan lada benggala. Gaul sekejap.
5. Kemudian masukkan tofu telur dan ubi kentang. Gaul rata dan tutup api.
6. Hidangkan dengan menabur sedikit daun sup.
No comments:
Post a Comment