
Alhamdulillah, ada jgk kawan2 yg sudi menempah dari saya...tq all...saya sertakan resepi yg dirujuk drpd kongsi resepi...
Kek Puding Karamel
Sumber : Kongsi Resepi
Bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus) - Saya hanya guna 1 sudu besar. Sekadar bg rata atas permukaan loyang.
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang)
(B) - Bhagian Atas
1/2 tin atau 200gram susu cair (blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk
1/2 sudu teh esen vanila
(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara membuatnya:
1. Tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang (sy kurangkan gula, dlm 1 sudu besar. Just sadur gula sekadar rata dlm loyang…tk nk basah sgt…nt bhgn bwh kek jdk lembik).
Sumber : Kongsi Resepi
Olahan : Koalajepong
Bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus) - Saya hanya guna 1 sudu besar. Sekadar bg rata atas permukaan loyang.
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang)
(B) - Bhagian Atas
1/2 tin atau 200gram susu cair (blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk
1/2 sudu teh esen vanila
(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara membuatnya:
1. Tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang (sy kurangkan gula, dlm 1 sudu besar. Just sadur gula sekadar rata dlm loyang…tk nk basah sgt…nt bhgn bwh kek jdk lembik).
3. Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi (yg nie kalau nk cantik, masa nk masuk dlm loyang, tapis dulu...psl ada ketul2 dr kuning telur...nt tk bape nk cantik la karamelnyer).
3 comments:
salam..kek ni pon dh try tp x jadi,,x jadi yg part yg meringue..hehehehehe..xmau jadi putih mcm tu still cair..adoi.. :)
wkum mawar...yg meringue tue mmg cerewet sikit..masa nk pukul tue, make sure pemutar tue btl2 kering..kalau tk, mmg tk akan naik...lg 1, kalau nk mudah, mawar terus masukkan putih telur, cream of tartar dan gula serentak...then pukul cpt2...
oh mcm tu ye....nnti nk try lagi..tp tu r penat tul nk pukul smpai jd mcm tu..kene lama2...hehehehhehe
Post a Comment