Followers

Monday, February 22, 2010

Ayam Berlada Hitam

Exceli semua nie aku dah msk lama berkurun...tp cam beser la...mood nk update tue malas tul...jdknyer bg nmpk umah aku berseri skit, aku load jgk la gambo2 makanan nie...saje nk bg terapi kat korang semua...biar la msk tk sedap pong...muahahaha....

Ayam Berlada Hitam
-------------------------

Bahan2 :
6 - 8 ketul ayam
Sedikit serbuk kunyit
Garam
Sedikit air cuka
Minyak masak
1 biji bawang besar - dimayang bulat
2 ulas bawang putih - dihiris panjang
1/2 inci halia - dhiris panjang
1 biji cili merah - dipotong bulat
3 biji cili api - dihiris panjang
1 sudu kecik lada hitam - ditumbuk kasar
1 sudu kecil madu
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil kicap manis
Sedikit ajinamoto

Cara2 masak :
1. Perap ayam dengan serbuk kunyit, garam dan air cuka.
2. Panaskan minyak dan apabila minyak panas, masukkan ayam. Goreng ayam dlm 1/2 masak.
3. Angkat ayam dan ketepikan.
4. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia.
5. Apabila naik bau, masukkan kicap, sos tiram, madu, lada hitam dan sedikit ajinamoto.
6. Masukkan ayam dan gaul rata.
7. Kemudian masukkan cili api, bawang besar dan cili merah.
8. Gaul rata dan boleh hidang (pssttt...garam aku dah tk bubuh psl dah taruk kicap + garam masa ayam digoreng awl2 td...depends kat korang la nk tmbh lg garam)


Kari Ikan Bawal
-------------------

Bahan2:
1 ekor ikan bawal (dipotong kepada 3 bahagian)
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
2 sudu besar rempah kari ikan babas
1 sudu besar serbuk cili
1 mangkuk santan pekat
Sedikit garam
Sedikit ajinamoto
Sedikit air
1/2 keping asam keping @ sedikit air asam jawa
5 biji kacang bendi

Cara2 masak :
1. Tumbuk 3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih.
2. Kemudian gaul rempah kari, serbuk cili dan 1/3 mangkuk santan pekat bersama2 dgn bhn tumbuk (bahan A).
3. Panaskan minyak. Mayang 2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih. Apabila minyak panas, masukkan daun kari, halba campur dan bawang yang telah dimayang. Tumis sehingga naik bau dan masukkan bahan campuran rempah.
4. Apabila rempah garing, masukkan baki santan pekat (kalau nk kurang/lebih, bergantung pd citarasa).
5. Kemudian tunggu santan masak dan masukkan air secukupnya.
6. Masukkan ikan, asam keping, garam dan ajinamoto.
7. Masak sehingga pecah minyak.
8. Masukkan kacang bendi dan siap untuk dihidang.

Acar Kobis
------------

Bahan2 :
1/3 biji kobis manis (bulat kecil) - dipotong halus
2 biji bawang merah - dimayang
3 biji cili api - dipotong bulat
1 biji cili merah - dipotong bulat
Sedikit air cuka
Sedikit garam & gula

Cara2 masak :
1. Gaul semua bahan dan perasakan.
2. Simpan dalam peti ais sebelum makan.


No comments:

Related Posts with Thumbnails