Followers

Monday, February 22, 2010

Blueberry Cheese Tart

Blueberry Cheese Tart
-------------------------

Bahan2 untuk kulit :
450 gram tepung gandum
1 biji telur
250 gram mentega/marjerin

Cara2 masak :
1. Kacau telur dan mentega/marjerin hingga sebati dan kembang.
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan gaul hingga menjadi doh.
3. Bahagikan doh td mengikut saiz acuan tart. Masuk kan doh-doh yang telah dibahagikan dalam acuan tart (besi). Kemudian tekan2 doh dlm acuan td supaya kemas dan terbentuk.
4. Bakar selama 15 min dengan suhu 170º - 180ºC sehingga 3/4 masak.

Bahan2 untuk filling :
250g cream chese
60g gula kastor
20g butter
1 biji telur

Cara2 masak Blueberry filling :
1. Pukul cream cheese, gula & butter smpai kembang. Masukkan telur & pukul rata.
2. Masukkan dlm piping bag.
3. Bubuh dalam 1 sudu kecil blueberry dalam tart shell yg kita buat tadi dan pipekan bancuhan cream cheese keatasnya.
4. Bakar 180C dalam 5-10 minit. Angkat & boleh ngap.

Exceli resepi utk filling blueberry tue aku ambk dr sini...aku mmg suka try resepi dr kak yati nie...mmg tekak aku leh g arr...tq kak bg ina try resepi akak k...

4 comments:

mama balqis said...

cedapnye.. lamer xmkn tart kak ina nih..

KOALAJEPONG said...

eekkeke...la nie pon akak ikut mood jgk..business tart lama dah hold...mama aqis ngidam ke? kalau ngidam, kena la akak buat...muahahha

mek comel said...

mek comey ngidam gok ni....seme hok kakna msk sume ngidam...hahahahahaha

KOALAJEPONG said...

bahaya ngoh la mek comel nie...pantang tgk makanan...seme nk bedal...

Related Posts with Thumbnails