Followers

Monday, February 22, 2010

Laksa Penang

Nie lak aku masak 2 minggu lps kot...psl dah lama nk mkn nyer psl...ramai member opis ckp lately aku terlebih rajin lak masak...uhuhuh...ntah la...wase mcm2 benda nk mkn...jdknyer aku msk je la..kalau ada lbh, leh la bwk opis....anggap je la aku bersedekah...nk lanjer 1 opis rasenyer tk larat aku nk msk...

Lg 1, aku tingin lak nk mkn laksa johor...tgg si amy msk utk aku, sempat dulu aku banak nie...la nie tgh tgg resepi dr si wan kadir...ada resepi dlm tenet + majalah...tp aku nk test resepi org dah beser msk laksa johor nie....br rase cam konpident skit...pssttt..tp kan, stakat nie aku tk pernah lg masak laksa trg...nama je org ganu....kah2...lawak2...

Ari nie lak aku bwk mee hoon sup tulang...kalau ikutkan, awl2 pregnant ari tue, aku mmg malas msk...smpi bln ke-3 jgk la mkn kat kedai..muahahha....nasib la kan...masa tue aku asyik nk mkn tomyam dkt kedai dapur siam...tiap2 ari mesti muka aku ada...hahahha...nk kata aku alahan masa time msk, idak pong...tp alahan malas je...

La nie aku kena diet skit la...psl tk nk berat naik melambung cam masa ngandung ke irfan dulu...masa irfan dulu, berat aku naik hampir 30kg..bayangkan la separuh lemak tue kekal smpi skarang...la nie pon sebln berat tk leh naik lbh dr 2kg..pslnyer automatik klinik kat sini suh buat test utk detect kencing manis...dgn kata nama lain nyer..kena minum air gula....

Rasenyer tk sanggup dah aku...br last month aku kena minum...uhhuuhuh...smpi lebam lengan aku kena ambk darah smpi 3x dlm minggu yg sama...tp alhamdulillah la, result darah tue ok semua...esok lak checkup perut cam biasa...hrp2 nyer berat aku tk naik lbh 2kg...uuhuhuhuh....

K la..tinggalkan psl prob berat aku tue...jom tgk resepi laksa penang...resepi nie aku dpt dr opismate...kire pangkat adik la..nazura...ngeh2..jgn tk tau dia pandai msk....pure org utara nie...

Laksa Penang
---------------

Bahan2 :
2 bungkus laksa segera - direbus
1 kg ikan sardin - direbus dengan sedikit garam & air
1 genggam cili kering - direbus dan dimesin
6 biji bawang besar - dimesin
8 biji cili api - dimesin
2 inci belacan - dimesin
3 keping asam keping
2 kuntum bunga kantan - dibelah 4
Segenggam daun kesum
Sedikit garam
Sedikit ajinamoto
6 biji telur - direbus (hiasan)
Salad - dipotong halus (hiasan)
2 biji timun batang - dipotong halus (hiasan)
3 biji cili merah - dipotong bulat (hiasan)
2 biji bawang besar - dipotong bulat (hiasan)
Sedikit cili api (hiasan)

Cara2 masak :
1. Mesin 6 biji bawang besar, 8 biji cili api, cili kering dan belacan.
2. Kemudian masukkan bahan mesin ke dalam periuk dan masak sehingga naik bau.
3. Asingkan isi ikan dengan tulang ikan. Mesin isi ikan dan masukkan isi ikan ke dalam periuk td. Kemudian mesin tulang ikan berulang kali sehingga tulang ikan menjadi putih. Masukkan ke dalam periuk.
4. Masukkan air mengikut keperluan.
5. Selepas itu, masukkan garam, ajinamoto dan asam keping.
6. Apabila kuah menggelegak, masukkan bunga kantan dan daun kesum. Perasakan dan apabila kuah masak, boleh dihidang dgn bahan hiasan.

3 comments:

Erma said...

dasat tul la na...mcm2 ko masak..aku doakan dpt baby girl la yer..hehe..tq la rajin bwk ke opis! semoga bertambah2 rezeki!

Deqna said...

wah rajinnya masak2...mcm2 ada.. teror ar..sumernya nampak lazat2 belaka..

KOALAJEPONG said...

ma : muahahha...amin..mudah2an masin mulut ko...ala...bkn senang aku nk rajin gt...nt dah malas, tk de dah merasa....
deqna : tk pandai mana pon deqna...cuba2 msk jgk tue...nt kalau ada mai ke perak, singgah la umah...

Related Posts with Thumbnails