Followers

Wednesday, April 20, 2011

Ikan Kembung Masak Lemak Cili Api

Dari minggu lps lg my hubby request nk mkn ikan msk lemak cili api...tp g pasar dah kul 10pagi...mana la nk ada sgt ikan yg elok2 skit...muahaha..kantoi dah kat situ...teeeettttt...biasanyer aku suker beli ikan kat pakcik haji..ikan dia alhamdulillah...stakat nie fresh la...

So semlm br dpt tunaikan hajat org tue...aku guna ikan kembung bersaiz sederhana...request lak nk pedas...ambk kooo....sakan pedas...kalau tk pedas lg tk tau la nk kater...aku nie sruper dah bkn org ganu...mkn pedas kalah org negori....muahaha....

Resepi aku intai umah cik mat gebu lagik...tp ada jgk aku derhakakan bhn2 ikut anak tekak sendiri...resepi asal leh tgk sini ye...

Ikan Kembung Masak Lemak Cili Api
Sumber : Cik Mat Gebu

Bahan2 :
1 ekor ikan kembung saiz sederhana - dipotong 2
1 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - disiat2
3 biji bawang putih *
4 biji bawang merah *
10 biji cili api * (ikut masing2...nk lbh atau kurangkan)
4 biji cili api - diketuk
4 sudu besar santan pekat
1 keping asam keping
Air
Garam dan ajinamoto secukupnya

Cara2 :
1. Tumbuk semua bahan yg bertanda *.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk dan serai hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan santan pekat dan kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan asam keping, air, garam dan ajinamoto secukup rasa.
5. Apabila kuah mendidih, masukkan daun kunyit dan cili api yg diketuk.
6. Kemudian masukkan ikan. Kacau rata dan biarkan sehingga masak.

2 comments:

[leily.laily] said...

Bulih try ni..
oo, kena letak daun kunyit, ganti ngan serai kalo ketam op..
best dh wasse.. =)

KOALAJEPONG said...

lie...serai pong aku bahang buh...muahaha..tamok haloba

Related Posts with Thumbnails