Followers

Monday, October 31, 2011

Kek Puding Karamel

Ari ni saya nk publish kek puding karamel lak...saya tau kat luar sana dah ramai yg mencuba...ikhlas cakap..kek nie mmg sedap...semua peringkat umo suka mkn kek nie...kalau letak dlm peti ais, lg best mkn..dingin je rasanyer kan...

Alhamdulillah, ada jgk kawan2 yg sudi menempah dari saya...tq all...saya sertakan resepi yg dirujuk drpd kongsi resepi...

Kek Puding Karamel
Sumber : Kongsi Resepi
Olahan : Koalajepong

Bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus) - Saya hanya guna 1 sudu besar. Sekadar bg rata atas permukaan loyang.
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin atau 200gram susu cair (blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk
1/2 sudu teh esen vanila

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar

Cara membuatnya:

1. Tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang (sy kurangkan gula, dlm 1 sudu besar. Just sadur gula sekadar rata dlm loyang…tk nk basah sgt…nt bhgn bwh kek jdk lembik).


2.Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
3. Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi (yg nie kalau nk cantik, masa nk masuk dlm loyang, tapis dulu...psl ada ketul2 dr kuning telur...nt tk bape nk cantik la karamelnyer).

4. Untuk bahagian (C) iaitu lapisan kek. Ayak tepung gandum dengan baking powder. Ketepikan. Pukul gula dengan telur hingga sebati. Masukkan minyak masak (sy guna minyak jagung. Resepi asal guna mentega cair). Gaul rata dan masukkan esen vanila. Masukkan tepung sikit2 dan air secara berselang seli smpi hbs. Ketepikan.

5. Untuk bhgn (D) iaitu meringue. Pukul putih telur kejap smpi buih putih lutsinar. Then masukkan gula dgn cream of tartar. Pukul smpi bila kita angkat mixer, adunan dia x jatuh...lbh kurang dlm 8-10min (pastikan pemutar betul2 kering).

6. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..


7. Bahagikan kpd beberapa bhgian n letak warna. Saya suka guna 3 warna asas seperti hijau, kuning dan merah.




8. Masukkan ke dlm loyang secara berselang seli sehingga habis. Sendukkan warna yg pertama di bhgn tengah loyang. Biarkan adunan bergerak sendiri ke tepi.




9. Bakar cara double boiling (1bji Loyang besar diisi dgn air…pastue letak Loyang yg nk dibakar dlm Loyang yg diletak air..saya guna api bawah sahaja..loyang bulat saiz 9 inci)- selama 1jam suhu 160-180C.

10. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...

11. Masukkan dlm peti sejuk selama 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedappp...

3 comments:

White Rose said...

salam..kek ni pon dh try tp x jadi,,x jadi yg part yg meringue..hehehehehe..xmau jadi putih mcm tu still cair..adoi.. :)

KOALAJEPONG said...

wkum mawar...yg meringue tue mmg cerewet sikit..masa nk pukul tue, make sure pemutar tue btl2 kering..kalau tk, mmg tk akan naik...lg 1, kalau nk mudah, mawar terus masukkan putih telur, cream of tartar dan gula serentak...then pukul cpt2...

White Rose said...

oh mcm tu ye....nnti nk try lagi..tp tu r penat tul nk pukul smpai jd mcm tu..kene lama2...hehehehhehe

Related Posts with Thumbnails