Pagi td aku masak nasi lemak berlauk kan ikan tongkol...kalau kat sini, biasanyer nasi lemak berlaukkan sambal ikan bilis, telur atau ayam...lauk ikan nie biasanyer leh dapat kat ganu....dkt ganu, kami panggil ikan ayer...tk tau la naper dkt tmpt lain tk de jual lauk ikan..maybe ikan nie harga dia mahal kot...so tk dpt untung mana..
Nasi Lemak
-------------
Bahan2 :
2 cawan beras - dibasuh & ditoskan
Santan - mengikut sukatan beras
1 helai daun pandan
1 biji bawang merah - dimayang
1/3 inci halia - dihiris panjang
Sedikit minyak masak
Sedikit garam
Cara2 masak :
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah, halia dan daun pandan sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan beras dan goreng beras sehingga kekuningan.
3. Masukkan santan dan garam.
4. Masak sehingga nasi masak.
Sambal Ikan Tongkol
------------------------
1 ekor ikan tongkol - dipotong
1/2 inci halia - dihiris panjang
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit garam
5 sudu cili boh
Sedikit minyak masak
Ajinamoto
1/3 inci belacan
Sedikit air asam jawa
1 biji bawang besar - dimayang bulat
Cara2 masak :
1. Susun ikan di dalam periuk dan masukkan sedikit air.
2. Taburkan sedikit garam dan halia. Ini untuk menghilangkan bau hanyir ikan tersebut.
3. Rebus sehingga ikan masak dan boleh terbalik-balikkan ikan.
4. Ketepikan ikan.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah dan bawang putih yg perlu ditumbuk terlebih dahulu.
6. Tumis sehingga naik bau.
7. Kemudian masukkan cili boh, garam, ajinamoto dan belacan. Tunggu sehingga cili boh garing dan naik minyak.
8. Masukkan air asam jawa dan air mengikut keperluan masing2.
9. Last skali masukkan bawang besar.
Semasa nk mkn, taruk ikan dalam mangkuk dan tuang kuah sambal td ke atas ikan yg telah direbus....
Nasi Lemak
-------------
Bahan2 :
2 cawan beras - dibasuh & ditoskan
Santan - mengikut sukatan beras
1 helai daun pandan
1 biji bawang merah - dimayang
1/3 inci halia - dihiris panjang
Sedikit minyak masak
Sedikit garam
Cara2 masak :
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah, halia dan daun pandan sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan beras dan goreng beras sehingga kekuningan.
3. Masukkan santan dan garam.
4. Masak sehingga nasi masak.
Sambal Ikan Tongkol
------------------------
1 ekor ikan tongkol - dipotong
1/2 inci halia - dihiris panjang
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit garam
5 sudu cili boh
Sedikit minyak masak
Ajinamoto
1/3 inci belacan
Sedikit air asam jawa
1 biji bawang besar - dimayang bulat
Cara2 masak :
1. Susun ikan di dalam periuk dan masukkan sedikit air.
2. Taburkan sedikit garam dan halia. Ini untuk menghilangkan bau hanyir ikan tersebut.
3. Rebus sehingga ikan masak dan boleh terbalik-balikkan ikan.
4. Ketepikan ikan.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah dan bawang putih yg perlu ditumbuk terlebih dahulu.
6. Tumis sehingga naik bau.
7. Kemudian masukkan cili boh, garam, ajinamoto dan belacan. Tunggu sehingga cili boh garing dan naik minyak.
8. Masukkan air asam jawa dan air mengikut keperluan masing2.
9. Last skali masukkan bawang besar.
Semasa nk mkn, taruk ikan dalam mangkuk dan tuang kuah sambal td ke atas ikan yg telah direbus....
4 comments:
huhhh...nasi lomak ni fav i ler....
muahahah..ape lg long...msk la..bkn ssh pong...
sedap sungguh la kakna masak.... terliur i tgk.. bila la i nak merajinkan diri wat ni seme..
ala mek comel...mu pon leh jgk msk lagu tue...ntah2 lg sodap dr aku msk...try n error k
Post a Comment