Actually dah dkt 1 minggu aku tk update blog...tk sempat nk update la...hehehe...mtk maap la yer...bz dgn keje nyer...dgn cuti pnjg nyer...
Ok la...disbb kan tk bo mc gee perli2 aku lg, aku tempek la resepi tart telur + tart buah...kah2....saje aku bubuh nama mu gee...bagi mu glamour sket....ke mu nk aku buh gambo plok? wakakak...
So nt, leh la sape2 nk try k...chayo2...kpd ima, nt mu leh la try wat...tk dok la nt mu telan air liur je gambo tart dkt blog aku...ekekekek...
TART TELUR
---------------
Bahan untuk kulit (1):
450 gram tepung gandum
1 biji telur
250 gram mentega/marjerin
Bahan untuk inti (2):
1 gelas susu cair
1 gelas air
1 gelas gula
3 biji telur
Sedikit esen vanilla
Cara2 untuk no. 1
Kacau telur dan mentega/marjerin hingga sebati dan kembang. Kemudian masukkan tepung gandum dan gaul hingga menjadi doh. Bahagikan doh td mengikut saiz acuan tart. Masuk kan doh-doh yang telah dibahagikan dalam acuan tart (besi). Kemudian tekan2 doh dlm acuan td supaya kemas dan terbentuk.
Cara2 untuk no. 2
Pukul gula dan telur hingga gula larut. Masukkan susu cair, air dan esen vanilla. Kacau rata.
Kemudian masukkan inti ke dalam acuan tart yang mengandungi doh td. Bakar selama 50-60 min dengan suhu 170º - 180ºC sehingga masak. Apabila masak, biarkan seketika tart td (dlm 5-10min) dan kemudian keluarkan kuih daripada acuan. Jika terus keluarkan kuih selepas masak, takut nnt inti dia jatuh...heheheh...lupa nk bg tau...inti dia nie untuk dua adunan kulit...so kalau nk buat kulit untuk 1 adunan, kena la bahagikan dua, bahan untuk inti....hehhehe...
Bahan untuk kulit (1):
450 gram tepung gandum
1 biji telur
250 gram mentega/marjerin
Bahan untuk inti (2):
1 gelas susu cair
1 gelas air
1 gelas gula
3 biji telur
Sedikit esen vanilla
Cara2 untuk no. 1
Kacau telur dan mentega/marjerin hingga sebati dan kembang. Kemudian masukkan tepung gandum dan gaul hingga menjadi doh. Bahagikan doh td mengikut saiz acuan tart. Masuk kan doh-doh yang telah dibahagikan dalam acuan tart (besi). Kemudian tekan2 doh dlm acuan td supaya kemas dan terbentuk.
Cara2 untuk no. 2
Pukul gula dan telur hingga gula larut. Masukkan susu cair, air dan esen vanilla. Kacau rata.
Kemudian masukkan inti ke dalam acuan tart yang mengandungi doh td. Bakar selama 50-60 min dengan suhu 170º - 180ºC sehingga masak. Apabila masak, biarkan seketika tart td (dlm 5-10min) dan kemudian keluarkan kuih daripada acuan. Jika terus keluarkan kuih selepas masak, takut nnt inti dia jatuh...heheheh...lupa nk bg tau...inti dia nie untuk dua adunan kulit...so kalau nk buat kulit untuk 1 adunan, kena la bahagikan dua, bahan untuk inti....hehhehe...
TART BUAH
---------------
---------------
resipi for fruit tart:
Untuk dough dia:
250g butter
1 biji telur
450g plain flour
1. Pukul butter dengan telur smpai kembang
2. Masuk tepung & uli sehingga menjadi dough
3. Tekan dlm acuan utk mendapat size yg diingini
4. Cucuk base tart dgn garfu utk keluarkan gelembung angin.
5. Bakar 20 - 25 minit.
Selalunya bila yatie buat adunan untuk size kecil, boleh dpt dlm 110 biji.
Utk inti kastad:
1 tin susu cair (1 ¾ cawan)
2 tin air
1 cwn gula
1 cwn tepung kastad
2 egg yolk
1tsp esen vanilla
Campur semua & msk atas api perlahan sehingga pekat.
SELAMAT MENCUBA !!!!
Cara hias :
Sejukkan inti kastad. Then letakkan inti dlm piping beg..then pipe inti ke dlm tart. Lps tue letakkan buah2an yg anda suka…elakkan buah yg cpt lebam sprt epal etc…bleh gak taruk blue berry piping...
Sebenonyer utk tart buah, aku ambk resepi dr blog yatie's cooking...syok siut..byk resepi2 yg korang leh test buat....mekasih yer kak yati...
No comments:
Post a Comment