Followers

Thursday, December 1, 2011

Ikan Cencaru Sumbat

Bayangkan masa baru2 kawin 5 tahun dulu, suami saya selalu nk makan lauk mcm mak dia masak...masa tue mmg tekanan perasaan jgk la saya memikirkan mcm mana la tue...so dengan muka setebal tembok, saya akan menelefon mak mertua untuk bertanya resepi...time blk kg lak, saya tk kan lepaskan peluang untuk berguru...maklum la...saya nie dari pantai timur...suami saya pulak dari utara...sah2 selera pon berbeza...

Tapi saya ni jenis tk kisah...bedal je semua benda..janji bukan kayu ngam batu..ahaaakksss...jgn tk tau..suami saya agak cerewet especially tang rasa sesuatu masakan...dia mmg boleh detect kalau saya letak ntah pape dalam masakan...ataupun tumis cili tk btl2 masak ke...dia akan komen cow2 punya...kalau stakat nagis time makan tue sdh biasa buat saya...tp tue la...berkat komen2 suami la saya boleh improve saya punya masakan...ada jgk sudut positif di situ...

Kalau ikutkan, ikan cencaru mempunyai byk panggilan...kalau org trg, diaorg panggil ikan keras ekor...ada jgk yg panggil ikan jaket...tp rata2 memanggil ikan cencaru la kan..Ikan cencaru sumbat nie mmg resepi dari mak mertua...suami saya mmg suka la kalau grg ikan cencaru mcm gini...dia suka korek isi2 dlm tue...saya kongsikan di sini untuk rujukan saya di masa2 akan dtg...

Ikan Cencaru Sumbat
Resepi : Mak Mertua
Olahan : Koalajepong

Bahan2 Tumbuk :
1 batang serai - dipotong (ambk bhgn muda shj)
1 biji cili merah
2 biji cili api
1 sudu besar kelapa parut
1 biji bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
Garam

Bahan2 Lain :
1 ekor ikan cencaru - dibelah blkg (disapu dengan serbuk kunyit dan garam)
Sedikit air asam jawa
2 helai daun pandan

Cara2 Masak :
1. Tumbuk hingga lumat bhn2 tumbuk.
2. Kemudian masukkan sedikit air asam jawa.
3. Sumbat bhn2 tadi ke dalam ikan.
4. Ikat ikan dengan daun pandan. Bertujuan untuk mengelakkan bhn2 tumbuk keluar dan mengeluarkan bau yg wangi. Mak mertua biasanya just ikat ngam benang.
5. Goreng sehingga masak.

Psssttt...tp tue la...smpi skarang saya masih gagal memasak kari mengikut piawaian suami saya...what to do..masak yg simple2 udah la...hahahha...

8 comments:

cik cek said...

Ina...
Memang best ikan cencaru masak cam gini....ratah mcm tu je pun sedap kan..ish2 mcm kucing la pulak dok meratah ikan...he he he..:)

KOALAJEPONG said...

2 la psl kak cek...mmg selalu berebut ngam hubby...mkn panas2 lg terangkat kan...

Citarasa Rinduan said...

salam ziarah dipagi jumaat

terima kasih sebab sudi follow blog ayu..
ayu tiak pemilik blog ini mcm cik cek tiak ya.. Ina..

heheheh


ayu kan, asal sumbat ikan cencaru,tak ikat pun.. hehehe..
mmg sukar kan nak bagi isi penuh2 tanpa ikatan..
thanks syer resepi cencaru ilhammu.. walau ilmu dari ibu atau mertua, sekurangnya kita sama2 dapat syer bersama2..

KOALAJEPONG said...

@citarasa rinduan : Sama2 ayu...ina nie pon bw kdg2 terlupa nk tinggalkan jejak...hehhehe...

psssttt..maafkan ina..nk tanya ayu...TIAK tue ape mksd dia?

tk pe2..sharing is caring right? idea guna daun pandan sebagai tali tue pon ina tgk ada 1 kedai mkn kat sini guna...nt ayu try la..mmg wangi je ikan..hik2...

Mieza said...

ina..setuju sesangat..org utara mmg suka ikan ni..zaimi pun sama..suka suruh akak beli ikan ni..akak kureng skit ikan cencaru..kalau sumbat ni suka ikan kembung je...nnt nak cuba resepi ni lak la utk si zaimi tu heheh

KOALAJEPONG said...

kak mieza : 2 la...belah2 sana kot mmg suka ikan cencaru...tp bob tk leh mkn byk sgt...dia ada GO-OUT...muahahha...kalau belah trg, mak ina biasa guna ikan kerisi utk sumbat...baik2...jgn lupa try ye kak

Dalila Hamid said...

dela dan suami kedua2 org utara... suka sangat2 cencaru sumbat... hhee

KOALAJEPONG said...

@dalila hamid : ooo ye ke? utara belah mana dela?

Related Posts with Thumbnails