Selamat petang semua..kembali bersua setelah bercuti hampir 1minggu last week...exceli kami sekeluarga balik ke kg hubby di Nibong Tebal, P. Pinang sempena menyambut kepulangan MIL dan FIL yang pulang drpd mengerjakan haji...alhamdulillah, kedua2nya selamat tiba walaupun flight delay 1ari...dari segi kesihatan, masih batuk dan pening2...rasanya kebanyakan jemaah mcm gt...dihrp cpt pulih ye maktok dan tokwan...amin...
Kali ni saya nak kongsi resepi Ikan Siakap Merah Tumis Berempah yg dimasak pada hujung minggu 2 minggu lps...muahahha...punya la lmbt kan nk publish...tk kisah la..drpd langsung tk de...saya gabungkan resepi antara mak saya dan juga mak mertua...nie pun bagi memenuhi tekak suami saya yg dtgnya dr penang...terengganu vs penang...
Pastue leh plak lupa nk snap gambar...tengah2 mkn br tingat...sowi la ye kalau dah comot bonar kat bhgn tepi pinggan...hehehhe...hubby ckp ok je rasa kuah dia...tkg komen paling terhangat di pasaran...itupon ada hati nk jdk komentar kat masterchef...mau ada yg packing terus beg dan balik umah sambil nagis2...
Ikan Siakap Merah Tumis BerempahKali ni saya nak kongsi resepi Ikan Siakap Merah Tumis Berempah yg dimasak pada hujung minggu 2 minggu lps...muahahha...punya la lmbt kan nk publish...tk kisah la..drpd langsung tk de...saya gabungkan resepi antara mak saya dan juga mak mertua...nie pun bagi memenuhi tekak suami saya yg dtgnya dr penang...terengganu vs penang...
Pastue leh plak lupa nk snap gambar...tengah2 mkn br tingat...sowi la ye kalau dah comot bonar kat bhgn tepi pinggan...hehehhe...hubby ckp ok je rasa kuah dia...tkg komen paling terhangat di pasaran...itupon ada hati nk jdk komentar kat masterchef...mau ada yg packing terus beg dan balik umah sambil nagis2...
Sumber : Mak dan Mak Mertua
Olahan : Koalajepong
Bahan2 Tumis :
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 biji cengkih
1 biji bunga lawang
2 biji bawang merah - dipotong
2 biji bawang putih - dipotong
Bahan2 Lain :
2 keping ikan siakap merah - (Digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Kemudian digoreng)
1/2 paket rempah kari ikan babas pek kecil - (Mak saya guna rempah daging buatan makcik saya)
2 biji bawang putih - bhn tumbuk
5 biji bawang merah - bhgn tumbuk
5 sudu besar cili boh
1 mangkuk kecil air asam jawa
Garam
Ajinamoto
Cara2 Masak :
1. Tumis semua bahan tumis sehingga naik bau.
2. Kemudian bancuh bahan tumbuk dengan rempah kari ikan dengan sedikit air. Masukkan semuanya ke dalam kuali.
3. Masukkan cili boh, garam dan ajinamoto. Masak sehingga pecah minyak dan rempah masak.
4. Kemudian masukkan air asam jawa.
5. Last skali masukkan ikan siakap merah.
2 comments:
Ina...
Resepi gabungan bonda dan bonda mertua la ni...hasilnya...emmmm...kalau cik abg dah suka...alhamdulillah...yg masak lagi tambah suka kan...hilang penat2 masak kan Ina...
kak cek...btl tue kak...kena alter2 skit ikut selera suami...udah asal usul pon lain2 negeri...muahahaha...a'ah kan kak cek...rasa terus ringan badan bila kata OK...cuba kata KO...terus wat muka ketat...hahahha
Post a Comment