Followers

Monday, December 12, 2011

Nasi Kuning Berayam

Hari sabtu baru nie saya masak nasi kuning berayam untuk makan tengahari bersama2 ayam masak merah dan sup tulang...semua nie diminta oleh suami...memandangkan suami saya kerja pada hari tersebut, jdknya saya masak lmbt skit...makan tengahari pon dah dkt 4.30pm...muahahha...makan malam pon menu yg sama...jimat masa dan tenaga lagik...

Boleh rujuk sini untuk resepi nasi kuning biasa...di Terengganu, nasi kuning merupakan menu yg biasa dan mudah kalau nk cari...biasanya kat sana makan dengan gulai ikan...tp saya tukarkan lauk-pauknya mengikut anak tekak..hik2...smpi kan lupa nk buat acar timun...tk pe la..kita mkn aje apa yg ada...

Nasi Kuning Berayam
Resepi : Koalajepong

Bahan2 :
3 cawan beras siam - dibasuh dan ditoskan
5 ketul kecil ayam
1 biji bawang besar - dimayang *
2 inci halia - diketuk *
1 batang serai - diketuk *
2 helai daun pandan - disimpul *
1 kuntum bunga lawang *
3 biji cengkih *
3 biji buah pelaga *
1 batang kulit kayu manis *
Air secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Garam
1/3 kiub ayam knorr
1 sudu besar minyak masak

Cara2 masak :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan bertanda * smpi naik bau.
2. Kemudian masukkan air secukupnya mengikut sukatan beras.
3. Masukkan garam, serbuk kunyit, kiub ayam knorr dan ayam.
4. Apabila air mengelegak, masukkan beras.
5. Masak sehingga beras masak dan kering.

Sup tulang salah satu antara lauk yg digandingkan dengan nasi kuning berayam...boleh rujuk kat sini...tp kali nie saya letak tulang lbh skit...so bhn2 untuk rencah, boleh lebihkan skit...

Yang ni lak ayam masak merah...semua org pon tau masak lauk yg simple nie...boleh refer kat sini kalau nk tgk resepi k...

No comments:

Related Posts with Thumbnails